ERGENLİK DÖNEMİ

ERGENLİK DÖNEMİ

Ergenlik döneminin başlama ve bitiş yaşları çok kesin değildir. Çocuğa ve de Özellikle de cinsiyetine göre oldukça değişkenlik gösterir. Bu döneme geçiş cinsiyete, sağlığa, beslenmeye, kalıtıma, sosyoekonomik koşullara, ırka ve yaşanılan yerin iklim şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre; ortalama olarak kızlar erkeklerden iki yıl önce bu döneme başlar ve yine onlardan daha önce tamamlar. Ergenlik döneminde bireyin başlıca kazanımlarını kısaca özetlersek;

  •  Her iki cinsiyetle de olgun ilişkiler kurabilme.
  •  Eril ya da dişil toplumsal rolü gerçekleştirme.
  • Bedensel özelliklerini kabul etme.
  • Bedenini etkili bir şekilde kullanma.
  • Ana babadan ve diğer yetişkinlerden duygusal bağımsızlığı gerçekleştirme.
  •  Aile yaşamına ve evliliğe hazırlanma.
  • Bir mesleğe hazırlanma.
  • Davranışlarını yönetebilmek için gerekli değerler ve ahlaki sistem geliştirme.
  • Sosyal sorumluluklar isteme ve başarma.

Ergenlik Döneminde aile ilişkilerine de değinmek isterim. Bu dönemde ergenler artık biraz daha benmerkezci olurlar. Kimsenin onları dinlemediğini ve anlayamadıklarını düşünürler. Özellikle ailelerinden şikâyetçi olurlar bu konuda. Kendine yöneltilen eleştirileri pek hoş karşılamayabilirler ve de eleştirmeyi daha çok sevebilirler. Özellikle kendi akran gruplarına karşın daha acımasız ve katı davranabilirler. Ailelerinde en ufak bir eleştirisine büyük tepkiler verebilirler.  Ebeveynlerinin düşüncelerini eskimiş bulur; onlardan öğrenecek hiçbir şeyi kalmamış gibi düşünmeye başlayabilirler.

Bedenlerindeki değişimler ve de tabi ki duygu ve düşüncelerindeki değişimler onlara farklı gelir, zorlanabilir, bastırılan bazı duygular daha da ortaya çıkabilir, daha öfkeli ve isyankâr tutum ve davranışlar gösterebilirler. Diğer yandan artık çocuk değilim büyüdüm bana karışamazsınız gibi tavırlarda da bulunabilirler. Özgürlük kavramına dikkat kesilirler. Bir yandan da boş vermişlik içinde olabilirler.

Ergen için arkadaşları ve arkadaşlarının kendisi için ne düşündüğü çok önemlidir. Bu dönemde ergenler kendi aralarında arkadaş grupları oluştururlar.  Genellikle bu gruplar ve arkadaşlıklar ergen için birçok şeyden daha önemli hale gelir. Onlar tarafından kabul görmek, onaylanmak, sevilmek, o gruba dâhil olabilmek çok büyük önem taşır.

Diğer yandan arkadaşlıktan öte artık biraz daha yoğun hisler ve düşünceler içerisine girebilirler. Özellikle de ergenliğin ortalarına doğru bu ilgi ve romantik hisler daha da artar. Bu nedenle o kişinin dikkatini çekmeye çalışır; giyim kuşamına dikkat eder ya da yeni bir hobiye ilgi duyabilir. Kısacası ergenlik çağındaki bireyler yeni birçok duygu düşünce ve davranış gösterebilir. En anahtar tavsiyem tabi ki de onları anlamaya çalışmak olacaktır. Çünkü aileye bu dönemde büyük bir görev düşer. Diğer yandan ailelerde bu dönemin bir süre sonra geçeceğini bilmeli ve yaşanan olumsuzluklara karşı sabırlı davranmalıdır. Böylelikle hem ergen birey için hem de aile için sağlıklı bir şekilde deneyimlenebilsin bu dönem.  Sevgiler ve de sağlıklı günler .

Uzman Klinik Psikolog/ Aile Danışmanı   

MELEK DURMAZ

WhatsApp Destek